Demokratizacija diktira tempo

16:17 13. 04. 2021. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je članstvo u EU "prioritetni cilj Srbije" i da je neophodno blagovremeno obavestiti EU o svim merama koje Srbija preduzima u oblasti vladavine prava, saopšteno je posle razgovora Vučića i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabricija.

Zvaničnik EU je naglasio da napredak u vladavini prava i demokratskom upravljanju predstavlja "jedan od ključnih elemenata koji diktira tempo napretka Srbije u procesu pristupanja EU".

On je podsetio da akcioni plan Srbije za poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu u EU predstavlja glavni plan za regorme u oblasti vladavine prava i da su transparentno i svrsishodno sprovođenje regorme od najveće važnosti za demokratiju i prosperitet Srbije.

Fabrici je konstatovao da poseban prioritet imaju reforme u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i reforme u oblasti slobode medija.

Vučić je rekao da bi Skupština Srbije trebalo da počne drugu fazu međustranačkog dijaloga, dok radna grupa za izbore treba da počene sa primenom prioritetnih preporuka OEBS-ODIHR.

"Neophodno je izraditi nacrt i primeniti raspored za ključne odrednice u procesu ustavnih reformi", dodao je Vučić. (kraj) vip/and/dpv

Share: