Podrška i osporavanje presude

18:20 08. 06. 2021. FoNet | Anđelija Stojković, Jasmina Džabić, Velimir Ilić

BEOGRAD - Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas je u Hagu pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a reagovanja na presudu žalbenog veća kreću se od ocene da je najstrožu kaznu zaslužio izvršenjem najtežih zločina nad nesrbima u Bosni i Hercegovini (BiH), do zaključka da je posredi sud koji je osnovan da bi prevashodno sudio Srbima.

Predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović saopštio je danas da je Haški tribunal drugostepenom presudom Ratku Mladiću samo potvrdio da je "osnovan da bi prvenstveno okrivio Srbe za sve strahote ratova u bivšoj Jugoslaviji", te da zbog selektivnog pristupa "nije opravdao svoju ulogu, koja je trebalo da utvrdi pravdu i doprinese pomirenju". 

Haški sud nije tribunal, već sredstvo da se zapadna verzija događaja prema Jugoslaviji, odnosno Srbiji, zapečati i legitimiše, ocenio je predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović, dodavši da je jedini cilj procesa protiv Mladića bio "da (se) zapadna politika prema Srbima opravda i da Srbi budu po definiciji označeni kao zločinci". 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden pozdravio je odluku žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove da potvrdi prvostepenu presudu Ratku Mladiću, kao "istorijsku presudu koja pokazuje da će odgovarati oni koji čine užasne zločine", uz nadu da će je poštovati i lideri u regionu. 

Vlada Hrvatske pozdravila je presudu suda u Hagu kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primerenom. 

Advokat Ratka Mladića Branko Lukić ističe da je pobedila politika, a ne pravo. 

"Postoji samo mogućnost da uložimo vanredni pravni lek – da se traži preispitivanje pravosnažne sudske odluke, ali to je na nekom akademskom nivou", konstatovao je Lukić za Sputnjik. 

Sin Ratka Mladića Darko Mladić izjavio je da je bio spreman za ovakvu presudu, ali da je tužan. "Sa druge strane, srećan sam zbog izdvojenog mišljenja sudije Nijambe, koja je htela Ratka da oslobodi", dodao je Mladić.

"Bilo je očekivano da prvostepena presuda bude potvrđena sa kaznom doživotnog zatvora", ocenjuje za FoNet Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Ivana Žanić.

Mediji na prostoru bivše Jugoslavije s velikom pažnjom i uz direktan prenos pratili su današnje izricanje presude Ratku Mladiću kojom je potvrđena kazna doživotnog zatvora, a prve ocene su da potvrda provostepene presude nije veliko iznenađenje.

Komesar za spoljnu politiku i bezbednost EU Đuzep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji  u zajedničkoj izjavi navode da presuda Ratku Mladiću privodi kraju ključno suđenje za ratne zločine u skoroj evropskoj istoriji i ističu da su poricanje genocida, revizija i glorifikacija ratnih zločinaca suprotni evropskim vrednostima. 

Krvavi epilog raspada Jugoslavije i zločina koji su počinjeni u euforjiji nacionalizma, revanšizma i zla konačno ima još jedan pravi epilog, naglašava predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, uz ocenu da se nije moglo ništa drugo osim da bude potvrđena presuda "jednom od najvećih zločinaca ratova devedesetih, Ratku Mladiću" za genocid i delovanje protiv čovečnosti.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović izrazila je nadu da će potvrđivanje presude Mladiću doneti olakšanje mnogim žrtvama koje su pretrpele zločine i izgubile najmilije u Srebrenici, Sarajevu i drugim opštinama tokom rata 1990-ih u Jugoslaviji, naglasivši da je u mislima sa majkama Srebrenice.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, uz poruku da "ovo nije presuda protiv srpskog naroda", naglasio je da je Mladić kriv za ono što je počinio, da bi "trebalo da bude osuđen od svih na prostoru bivše Jugoslavije i širom sveta", da "njegovo ime treba upisati na spisak najgorih zločinaca u istoriji", zato što je "koristio svoju vojsku da muči, siluje, pobija nevino civilno stanovništvo samo zbog njihove etničke pripadnosti". 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne može da komentariše presudu Ratku Mladiću, te da će i o presudi večeras govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija. 

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da sud u Hagu nije utvrdio direktnu odgovornost za Ratka Mladića i ocenio da je srpskom narodu učinjena velika nepravda. Vraćanje poverenja među narodima, kao cilj osnivanja tribunala, nije ostvaren, dodao je. 

i vojnom i političkom vrhu Republike Srpske presuđeno je za udruženi zločinački poduhvat, tako da Republika Srpska nikada neće biti samostalna niti nezavisna država, ocenjuje član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Portparolka Demokratske stranke Alisa Kockar naglašava da je Mladiću suđeno za ratne zločine koje su počinili pripadnici vojske kojom je on komandovao, a da je osuđen pred sudom koji su u ime Srbije priznali Slobodan Milošević i njegov režim, što je nemoguće sakriti bučnom "antihaškom" retorikom aktuelne vlasti Srbiji. 

Advokat Branislav Tapušković izjavio je da je najinteresantnija stvar u vezi sa presudom Ratku Mladiću odbijanje žalbe tužilaštva, koje je tražilo da bivši komandant Vojske Republike Srpske bude osuđen za genocid u još šest opština BiH, što bi, da se dogodilo, poslužilo za to "da se ospori postojanje Republike Srpske". (kraj) dep

Share: