Podstaći poljoprivredu

14:11 05. 06. 2022. FoNet | Darko Radović

ŠID - Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić pozvao je danas Vladu Srbije da ograniči cenu litra dizela za poljoprivrednike na 120 dinara i da duplo poveća podsticaje za poljoprivredna gazdinstva, a da trgovcima ograniči marže, jer hrana poskupljuje nauštrb proizvođača i građana kojima su poskupljenja postala neizdrživa.

"Korist imaju veliki monopolisti i trgovinski lanci koji povećavaju marže i cene, dok proizvođači voća, povrća, mleka i tovljenika za mesnu industriju ne dobijaju više nego prethodnih godina“, rekao je Aleksić u seoskom gazdinstvu Momira Šaponje u razgovoru sa poljoprivrednicima opštine Šid.

„Pozivam vlast da hitno obavi rebalans budžeta kako bi se duplirali podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju i da se uvedu programi kojima bi se agresivnim podsticajnim merama odmah direktno upumpao novac poljoprivrednim gazdinstvima. Mora se tačno označiti rok kako bi proizvođači znali kada će dobiti novac. Potrebno je napraviti programe u zavisnosti od vrste poljoprivredne proizvodnje i raspisati nove konkurse na osnovu kojih bi poljoprivrednici dobili sredstva“, dodao je Aleksić. (kraj) dar/bdr

Share: