Potpuna promena situacije

20:12 29. 06. 2022. FoNet | Bojan Bednar, Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da od danas imao potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i posebno na Kosovu.

On je na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom rekao da je Srbija uvek bila spremna za dijalog za razliku od ostalih koji su imali podršku zapadnih sila.

Rekao je da su institucije u Prištini donele odluku da uskrate pravo sa ličnim kartama na teritoriju Kosova "gde će oni da uvode deklaracijske papire sa kojima možete da uđete"

Istakao je da su rok za tablice dali do 30. septembra i da to znači da se "opšti napad na sever Kosova planira najkasnije 1. oktobra".

Dodao je da je Priština donela i odluku "sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova i Metohije i da se napravi jedna nova Oluja" uz kampanju koja bi trebalo da ubedi Srbe da se registruju po "takozvanim albanskim RKS tabicama" da za to ima podrsku zemalja Kvinte (grupe zapadnih zemalja), tako da će zabraniti ulazak državljanima Srbije samo sa ličnim kartama i drugu odluku o tome da tablice Srba sa severa Kosova treba da se preregistruju u RKS tablice (Republike Kosova).

Vučić je uvođenje RKS tablica nazvao "novom Olujom" i rekao da će Priština primorati Srbe ili da preregistruju automobile, a da će im ukoliko to ne urade, ne samo oduzimati tablice već i vozila. (kraj) dar/bdb/and/bdr

Share: