Srbija na pravoj strani

18:15 08. 07. 2022. FoNet | Davor Pašalić

VAŠINGTON - Srbija je na pravoj strani istorije, pošto je stavom i glasanjem u Ujedinjenim nacijama (UN) jasno osudila akcije Rusije u Ukrajini, izjavila je danas FoNetu pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid.

Jasna je pozicija Srbije prema sankcijama protiv Rusije, ali nastavljamo da ohrabrujemo vlasti u Beogradu da preduzmu aktivnosti kojima će napredovati na evroatlantskom putu, naglasila je Donfrid.

Kako je objasnila, to uključuje i usaglašavanje sa aktivnostima Evropske unije (EU) u spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Prema njenim rečima, napad Rusije 24. februara je podstakao mnoge u svetu da podrže Ukrajinu i jasno daju do znanja da ničim isporovocirana i brutalna invazija mora biti zaustavljena.

Ključni deo toga su sankcije koje sprovodi više od 40 zemalja širom sveta, podsetila je Donfrid, navodeći da SAD ohrabruju Srbiju da uvede sankcije.

Ona je istakla da Vašington sarađuje sa Srbijom i želi da pomogne Beogradu da ojača svoju dugoročnu energetsku bezbednost, uključujući energetsku efikasnost i zalihe.

Uz ocenu da je hitna energetska diversifikacija vrlo važan problem za ceo svet, Donfrid je predočila da Moskva koristi energetsku zavisnost mnogih zemalja od ruskih energenata.

Kako je istakla, SAD zato razumeju zabrinutost Srbije i rade sa partnerima u Beogradu da bi pomogle.

Donfrid je izjavila da SAD i dalje smatraju da se Beograd i Priština moraju "hitno, aktivno i konstruktivno" angažovati u dijalogu koji bi trebalo da dovede do sporazuma baziranog na međusobnom priznanju.

Za obe zemlje je važno da normalizuju odnose, ocenila je ona, uz konstataciju da je angažovanje u dijalogu, pod okriljem EU, potrebno sve dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između "ta dva suseda".

Dijalog je najbolji način da se obe zemlje u potpunosti integrišu u evropske institucije, rekla je Donfrid i pozvala Kosovo i Srbiju da u potpunosti ispune obaveze preuzete u Briselu, da se međusobno angažuju otvoreno i fleksibilno, kako bi se ostvario napredak, čiji bi rezultat trebalo da bude međusobno priznanje.

Ona smatra da odluka da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za članstvo u EU nema negativan uticaj na evroaspiracije zemalja Zapadnog Balkana.

Šest zemalja Zapadnog Balkana su u različitom položaju na evropskom putu. Severna Makedonija i Albanija su spremne za početak pregovora sa EU, naglasila je Donfrid i zaključila da SAD na sve moguće načine podržavaju napore država regiona da napreduju. (kraj) zvs/drp/dpv

 

Share: