Novi zamah proširenju

15:05 16. 10. 2022. FoNet

BEOGRAD - Evropska unija (EU) mora da udvostruči napore i pomogne zemljama Zapadnog Balkana da bi ispunile kriterijume Unije, ostvarile bolju regionalnu saradnju i normalizovale medjusobne odnose, izjavila je danas FoNetu poslanica SSP Tatjana Pašić, osvrćući se na rezoluciju koju je protekle nedelje usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE).

Kao članica delegacije Skupštine Srbije na zasedanju u Strazburu, ona je prenela i stav iz rezolucije da bi EU procesu proširenja na Zapadni Balkan trebalo da pruži novi zamah, budući da ovaj proces traje predugo.

Prema njenim rečima, u Rezoluciji o podršci evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, donetoj na osnovu izveštaja Jorgosa Papandreua, ukazuje da proces evrointegracija zemalja regiona traje predugo, dok entuzijazam za članstvo u EU opada.

Borba protiv korupcije, nezavisno sudstvo, prava manjina i sloboda medija su primarne oblasti u kojima se očekuje napredak, prenela je Pašić.

Ona je napomenula da su poslanici PSSE, u okviru ove teme, diskutovali i o nedavno podnetom zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, pri čemu je veliki broj njih to otvoreno podržao, čak i poslanici zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Delegaciji Kosova prvi put je omogućeno da njhov predstavnik govori na plenarnoj sednici, podsetila je Pašić.

Upitana da li je tokom zasedanje PSSE primetila bilo kakve promene stavova u odnosu na
Srbiju zbog odnosa prema sankcijama Rusiji, ona je odgovorila posredno, objašnjavajući da se konkretna promena sastoji u tome što je kosovskoj delegaciji, koja je do sada imala status posmatraća, dozvoljeno da govori.

Pašić smatra da to jasno pokazuje da se očekuje da na nekoj od narednih sednica na dnevnom redu bude i glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope. 

Za tu odluku, kako je napomenula, potrebna je dvotrećinska većina, koju Kosovo odavno ima, ali do sada nije bilo podrške da se to pitanje stavi na dnevni red.

Bojim se da ćemo zbog našeg neusklađivanja spoljne politike sa politikom EU, vrlo brzo doći u situaciju da se o tome odlučuje, sa vrlo izvesnim ishodom takvog glasanja, zaključila je Pašić. (kraj) def/bdr

Tagovi:
Share: