Priština razočarala Vašington

20:51 28. 10. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države (SAD) razočarane su i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahteve međunarodnih partnera da produži vremenski period za primenu odluke o registarskim tablicama, saopštio je večeras Stejt Department, pozivajući vlast u Prištini da produže taj rok, objavila je Ambasada SAD u Beogradu na svom Tviter nalogu.

Kako je istaknuto, Kosovo ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom, ali je produženje vremena za to u interesu da se postigne napredak u dijalogu oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Stejt department smatra da bi Priština i Beograd trebalo hitno i efikasno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, usmerenog na međusobno priznanje.

Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije da pokažu posvećenost konstruktivnoj saradnji kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona, poručila je američka vlada.Vlada Kosova je 29. juna donela odluku da se uklone sve tablice Srbije gradova na Kosovu i ta vozila registruju na oznake Republika Kosovo (RKS), a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta.

Posle protesta Srba sa severa Kosova, kosovska Vlada je odredila 31. oktobar za novi rok, a u četvrtak su kosovski Srbi poručili da će blokirati saobraćajnice ako se to dogodi.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Besljimi je u petak uveče poručio da se odluka o preregistraciji odlaže do 21. januara sledeće godine, a da se nada da će 21. april biti krajnji rok do kog se neće sprovoditi sankcije.

On je, u video javljanju na Beogradskoj bezbednosnoj konfereniciji, rekao da se nada da će taj proces biti završen bez ijednog incidenta do isteka roka za postizanje dogovora Beograda i Prištine, a da kosovska strana neće odmah početi sa hitnim merama.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil je rekao da žali zbog toga što se, 23 godine po njegovom povratku na Balkan, problemi nisu rešili, i da su nesuglasice oko Kosova na istom nivou, ostali su isti problemi, koji su važni i hitni za rešavanje, "kako ih rešavati u obostranom interesu".

On je naglasio da je razočaran i činjenicom da se, u uslovima rata u Ukrajini i svetske krize u hrani i energiji, priča o registarskim tablicama na Kosovu. (kraj) vip/dal/dpv

Share: