Pritisak EU će biti nastavljen

17:46 07. 11. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Proces proširenja Evropske unije trenutno se rukovodi zbivanjima u Ukrajini i od svih kandidata, pa i od Srbije, biće zahtevana politička solidarnost i pristupanje zajedničkim merama EU kako bi parirala ruskoj agresiji, i taj pritisak će biti nastavljen, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović.

On je pred početak regionalnog skupa "Proširenje EU na Zapadni Balkan u svetlu rata u Ukrajini: Raspakivanje Paketa proširenja za 2022. godinu" rekao da je evidentno da se iza diplomatske scene i mimo očiju javnosti odvijaju konsultacije koje pomažu Srbiji da se istrgne iz "bratskog zagrljaja" energetske zavisnosti od Rusije.

Naveo je da EU i Sjedinjene Američke Države u poslednje vreme mnogo novca i napora ulažu kako bi Srbiji pomogle da bude samostalnija u vođenju svoje spoljne politike i da je učine nezavisnijom od ruskih energenata.

Istakao je da kao osnove procesa pridruživanja ostaju permanentna pažnja na vladavini prava i funkcionisanju demokratskih institucija i naglasio da to Srbiji nikako ne bi trebalo da pobegne iz fokusa pažnje. (kraj) dar/bdb/bdr

Share: