Krivična prijava protiv Šapića

12:24 21. 03. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Pokret "Opre Roma Srbija" predaće u sredu, 22. marta nadležnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom njegovih rasističkih i diskriminatornih izjava o Romima, najavila je danas predstavnica tog pokreta Jelena Krivokapić Nikolić.

"Krivičnu prijavu koju smo završili nije bilo teško sačiniti zbog toga što je gradonačelnik toliki niz međunarodnih i domaćih propisa prekršio. U tom pogledu niste mogli da naiđete ni na jednu odredbu koja se tiče zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina, tačnije ljudskih prava, koju on ovim diskriminatornim izjavama, koje je ponovio u tri navrata, nije prekršio", rekla je Jelena Krivokapić Nikolić.

Na konferenciji za novinare organizovanoj povodom pokretanja inicijative "Dobro za Rome, dobro za Beograd" i obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, ona je rekla da je Šapić prekršio Ustav Srbije, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakon o zabrani diskriminacije, kao i niz međunarodnih propisa. (kraj) vbr/lč/dj

Share: