Nastavak integracija regiona

08:40 18. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, u izveštaju Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma, o angažmanu SAD na Balkanu, koji će danas podneti i odgovarati na pitanja senatora iz potkomiteta za Evropu, naglasio je da se američka politika zasniva na nastavku integracije regiona u evroatlantske strukture.

Kao ogromne prepreke, ali ne i nepremostive, kako je naglasio, nabrojao je zastoj u napretku demokratizacije, korupciju, zavisnost od ruske energije, etnonacionalističku politiku, štetni strani uticaj i dezinformacije.

„Zajedno sa našim evropskim partnerima, ostajemo angažovani na Kosovu i Srbiji, pozivajući obe strane da ispune sve svoje obaveze koje su neophodne za nastavak napredovanja na oba njihova evropska puta“, zaključio je Eskobar, u delu izveštaja o kosovskom pitanju.

Kako prenosi portal Kossev, Eskobar je istakao da se politika SAD na Zapadnom Balkanu zasniva na „jednostavnom principu".

„Nastavak integracija regiona u evroatlantske strukture. Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera, učvršćuje demokratsko upravljanje i vladavina prava, i čini zemlje Zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnima, a time i region bolji bezbednosni i trgovinski partneri za Sjedinjene Države Države“, objasnio je Eskobar. (kraj) def/dj

Share: