O Kosovu i Srbiji

13:51 08. 08. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač poručio je danas da je stav Ukrajine "principijelan i stabilan" i ona poštuje teritorijalni integritet Srbije, ali je poziva, kao državu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da uskladi svoju spoljnu politiku sa Unijom, posebno u pogledu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Tolkač je, reagujući na intervju predsednika Odbora za spoljne poslove Vrhovne rade Ukrajine Oleksandra Merežka o mogućoj promeni odnosa Kijeva prema Prištinni, naveo kako je za Kijev posebno važno da poštuje i obezbedi zaštitu normi međunarodnog prava od svih država, naročito u pogledu teritorijalnog integriteta i nepovredivosti međunarodno priznatih državnih granica.

Ukrajinsko društvo, koje plaća visoku cenu za svoju slobodu, zna da neutralna pozicija u odnosu na državu agresora u praksi pre pomaže agresoru da izvrši svoje zločine, nego što je praktična podrška normama međunarodnog prava – teritorijalnom integritetu Ukrajine, istakao je Tolkač u pisanoj izjavi. (kraj) vip/ivt/dj

Share: