Osuda deportacije igumana

11:47 21. 10. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Deportovanje protosinđela Fotija, igumana manastira Devina voda kod Zvečana, još jedan je od bezumnih akata Prištine kojima se ograničava delovanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i brutalno krše verske slobode srpskog naroda, ocenio je danas u pisanoj izjavi direktor Vladine Kancelarije za KiM Petar Petković.

Protosinđel Fotije, koji je svoj boravak na Kosovu i Metohiji godinama regulisao u skladu sa administrativnim procedurama Prištine, deportovan je bez ikakvog povoda i obrazloženja u Severnu Makedoniju, odakle je rodom, a ovaj čin nasilja nisu uspeli da spreče ni prisutni predstavnici međunarodnih organizacija, navopdi se u saopštenju Kancelarije.

"Progon sveštenih lica i napadi na objekte i imovinu Eparhije raško-prizrenske jesu indikativna slika stvarnosti na Kosovu i Metohiji, i potvrda da je režim Aljbina Kurtija u nekoj vrsti totalnog rata protiv svega što je srpsko. Nema flagrantnije potvrde šovinističke prirode Kurtijeve politike od napada na one čiji je poziv da propovedaju univerzalne ljudske vrednosti i čovekoljublje", naveo je Petković. (kraj) vip/mk

Share: