Kukavička spoljna politika

11:39 08. 09. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Srbija svakim danom koji prođe, a da nije uvela sankcije Rusiji, tone sve dublje politički i moralno, jer se ne može biti neutralan u vremenu zla, izjavio je FoNetu poslanik koalicije Vojvođani Aleksandar Olenik, koji je uveren da bi ruski predsednik Vladimir Putin odmah priznao nezavisnost Kosova, ako bi dobio priznanje nekog dela Ukrajine.

Olenik je, u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici, ocenio da je Srbija u najlošijoj poziciji od ratova devedesetih godina, jer je predsednik Aleksandar Vučić otvoreno stao na stranu Rusije u svetlu ukrajinskog sukoba i time prekinuo evrointegracije zemlje.

Vučić želi da bude "mali Putin" na Balkanu i to mu dobro ide, ukazao je on i predvideo da ćemo najkasnije za dva ili tri meseca osetiti negativne posledice okretanja Rusiji i smeštanja Srbije iza nove gvozdene zavese.

Pre svega ekonomski, zbog cene gasa i nafte, ali i pristupa tržištu Evropske unije (EU). Politički i moralno da ne govorimo, predočio je Olenik.

Kada neko čini zlo, a varvarska agresija Rusije na Ukrajinu je nesumnjivo zlo, a vi stojite sa strane, činite zlo. Ako ste neutralni u vremenu zla, kako je upozorio, vi ste na strani zla.

Takva kukavička međunarodna politika pokazuje odsustvo vizije i političke hrabrosti predsednika Vučića da donese teške odluke. Nema više te politike "četiri stuba, pet stolica i dva vrtića". Ima, ali na štetu Srbije, konstatovao je Olenik.

On tvrdi da Rusija nije prijatelj Srbije, već je koristi i zloupotrebljava za svoje interese, kao i što pitanje Kosova koristi kako njoj odgovara.

Kad im treba, Kosovo i može i ne može biti nezavisno, protumačio je Olenik, koji je siguran da Putin ne bi trepnuo da prizna nezavisnost Kosova, ako bi dobio priznanje nekog dela Ukrajine.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on očekuje od Vučića da ispuni ono što je dogovorio, a to su Briselski sporazum i svi ostali dogovori, među kojima je i najnoviji o priznanju dokumenata i tablica.

Problem je što je predsednik sve doveo do granice sukoba, uveo još dublje u Srbiju i na Kosovo ruske agente da bi pred domaćom javnosti sakrio ono što je potpisao, tvrdi Olenik.

Vučić želi da ispuni ono što je potpisao, a da to niko ne vidi, procenio je on, ali je kao dobre korake u normalizaciji odnosa označio posetu Kosovu premijerke Srbije Ane Brnabić, kao i
kosovskih ministara Preševskoj dolini.

Isto to misli i za priznanje dokumenata, mada bi tek trebalo videti kakvi će biti dalji rezultati i da li su to nagoveštaji promene politika.

Olenik je uveren da je rešeno i pitanje tablica, ali je za Vučića problem kako to da objasni građanima, da li kroz novo dizanje tenzija, zabranama Evroprajda ili nekim drugim medijskim zavesama, "kako bi sakrio ono što se sakriti ne može".

Jedino rešenje je da se postigne sporazum koji se nastavlja na Briselski, kojim neće biti zadovoljni ni Srbija, ni Kosovo, ali to je realnost, bolna realnost. Verujem da će se Briselski sporazum u najvećem delu ispuniti, pa time i Zajednica srpskih opština, naglasio je Olenik.

On je najavio da će učestvovati na Evroprajdu, zajedno sa drugim kolegama, iako ne zna da li će država uraditi svoj posao i sprečiti sukobe.

Ova manjinska grupa će izaći na ulicu, ispred Skupštine Srbije, da traži svoja ustavna prava i mi ih u tome podržavamo, istakao je Olenik.

Ubeđen je da medijsko otkazivanje te manifestacije i organizovanje litija ima za cilj da se Zapadu pokaže da Vučić nije najgori u Srbiji.

Olenik je precizirao da iza litija zajedno stoje Vučić i Rusija da bi se pokazalo da on nije najgori u Srbiji, kao i da bi Rusija povećala svoj uticaj na javno mnenje, koji je ionako ogroman.

Prošlonedeljni samit inicijative Otvoreni Balkan, on vidi kao "prilično kvalitetan marketing" i zamenu za evrointegracije Srbije.

Rekao bih da je to politika sakrivanja odustanka od evropskih integracija, jer u Otvorenom Balkanu ne bismo imali evropske standarde, kriminal ne bi bio pod pritiskom kao u EU, a dvoje-troje vladalaca u regionu nastavili bi po starom, zaključio je Olenik. (kraj) zvs/ivt

Share: