Srbija sramežljiva

23:32 26. 09. 2022. FoNet

BEOGRAD - Srbija je previše sramežljiva u implementaciji Strategije za borbu protiv korupcije, ocenio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, dok je ambasador SAD Kristofer Hil naglasio da je ta borba ključna za budućnost svakog društva.

Žiofre je, govreći na regionalnom forumu "Dobro upravljanje i antikorupcijske politike u vremenu geopolitičke neizvesnosti", naglasio da je borba protiv korupcije ključno pitanje za proširenje EU, ali i za građane i one koji posluju u Srbiji, ali i ukazao da se na globalnom nivou, kao i u Srbiji, primećuje stagnacija u borbi protiv korupcije.

"Ruska agresija na Ukrajinu i širenje ruskog uticaja pokazuje je da je potrebno da imamo dobre institucije, transparentne procese i jednake prakse za građane i firme", rekao je Žiofre.

On je ocenio da je Srbija "sramežljivo" primenjivala antikorupcijsku strategiju, koja je pri tome usvojena pre skoro deceniju.

"Ta Strategija nije dala očekivane rezultate, pa ohrabrujemo Srbiju da usvoji novu Strategiju sa Akcionim planom, uz odgovarajući budžet za njeno sprovođenje, a ohrabrujemo i nastavak saradnje sa organizacijom GRECO i primenu njihovih preporuka", rekao je Žiofre i naglasio da EU primećuje i blagi napredak na tom polju, sa izmenama Ustava i radom Ministarstva pravde na setu zakona od kojih se očekuje da poboljšaju situaciju u pravosuđu.

U izjavi novinarima posle uvodnog dela skupa naglasio je da je EU kroz direktnu budžetsku podršku izdvojila 30 miliona evra projekte Ministarstva pravde, kao i još 18 miliona evra za savetodavnu podršku borbi protiv korupcije u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

Američki ambasador Kristofer Hil poručio je da SAD borbu protiv korupcije smatraju ključnom u društvima sa kojima sarađuju.

"SAD su, kao i EU, veoma jasne kada kažu da antikorupcijske propise treba primeniti u praksi, ali je takođe jasno da je međunarodni kriminalitet u većem usponu nego međunarodna saradnja na borbi protiv njega", ocenio je Hil.

On je poručio kako se nada da će u budućnosti biti više saradnje.

Očekuje "da će biti više ekstadicija kriminalaca i zločinaca" i da će se u tom pogledu "razvijati i bilateralna i multilateralnu saradnja, jer je jako važno privesti te ljude pravdi i suočiti ih sa onim što su učinili".

Otvarajući regionalni forum, izvršni direktor Centra savremene politike Nemanja Todorović Štiplija upozorio je da nema vidljivog napretka u borbi protiv korupcije na Zapadnom Balkanu, iako proces evropskih integracija traje decenijama.

"To dovodi do boljke zvane zarobljena država", zaključio je Štiplija.

Regionalni forum u Beogradu organizovao je Centar savremene politike u ime mreže Liderstva za razvoj i integritet Jugoistočne Evrope (SELDI).

reč je o jednom odnajvećih antikorupcijskih projekata koji se sprovodi na Zapadnom Balkanu, a okuplja više od 15 organizacija civilnog društva i kofinansiran je sredstvima Evropske unije. (Kraj) vip/mr

Share: