Rok od dva meseca

18:30 30. 08. 2022. FoNet

BRISEL - Ostaje rok od dva meseca da se pronađe rešenje za pitanje registarskh tablica, rekao je danas za Euronews Srbija specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji je uveren da će rešenje biti pronađeno i da su neke ideje predložene partnerima.

Odluka vlade na Kosovu je da taj proces treba da se završi do kraja oktobra, tako da mi imamo dva meseca da nađemo rešenje. I mi smo već u tom procesu. Već smo imali razgovore sa predsednikom Vučićem i sa premijerom Kurtijem na tu temu, predočio je Lajčak.

Mi smo bili u cajtnotu po pitanju ličnih karata i ulazno-izlaznih dokumenata. Što se tiče registarskih tablica, imamo barem dva meseca za rešavanje, verujem da ćemo naći rešenje, rekao je Lajčak na strateškom forumu na Bledu.

Upitan o tome kako on vidi to rešenje za tablice, rekao je da ne želi da ulazi u detalje.

Posebno zbog toga što smo mi predložili neke ideje našim partnerima. Tako da ne bi bilo dobro da sada izađem javno. Želeo bih da kažem da bi stvarno bilo bolje, umesto da rešavamo krize, da možemo da se posvetimo suštini procesa, normalizaciji. Da ljudi žive normalno, da ne treba da razmišljaju šta će biti sutra, za nedelju dana, za mesec dana. I ja verujem da ćemo stići tamo, istakao je Lajčak.

Imali smo prvi razgovor dvojice lidera (predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtijem pre dve nedelje u Briselu o tome, i on je pokazao da oni mogu da razgovaraju iako se ne slažu po mnogim pitanjima, dodao je Lajčak.

Na pitanje da li je taj prostor od dva meseca potvrđen i sa prištinske strane, specijalni izaslanik EU je rekao: "Da, naravno".

Kampanja registracije počinje 1. septembra i treba da traje dva meseca. Ne očekujem nikakvu dramu 1. septembra. Ne postoji razlog za to. Imamo taj rok od dva meseca da pronađemo rešenje, kao što smo pronašli u vezi ličnih karata, naveo je Lajčak i dodao da on mora da bude optimista. (kraj) dar/ivt 18:30

 

Share: