Danas Izveštaj o Srbiji

08:39 12. 10. 2022. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropska komisija danas će u Briselu predstaviti godišnji izveštaj o napretku zemalja Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i evopskim integracijama, a u izveštaju o napretku Srbije navodi se da Srbija treba prioritetno da se uskladi za zajedničkom spoljnom politikom EU, uključujući i sankcije prema Rusiji.

U izveštaju o napretku u reformama u prethodnih 12 meseci, koji će predstaviti komesar za proširenje Oliver Varhelji, navodi se da je Vlada Srbije nastavila da članstvo u EU označava kao svoj strateški cilj, ali da je "potrebno da to pokaže i na delima", prenosi RTS.

"Srbija se nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom, ni sa većinom deklaracija EU u vezi sa ratom u Ukrajini", navodi se u izveštaju i dodaje da je Beograd "zadržao bliske odnose sa Rusijom, što otvara pitanja o strateškoj orijentaciji Srbije".

U prethodnih 12 meseci, po oceni Evropske komisije, nije bilo napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Beograd i Priština se u izveštaju pozivaju da se "konstruktivno angažuju" na postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, "bez daljeg odlaganja".

Nacrt izveštaja konstatuje da je Srbija postigla "određeni napredak" u pravosuđu, borbi protiv korupcije i ekonomskim kriterijumima, a da nikakav napredak nije zabeležen u slobodi izražavanja.

Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predaće šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre. (kraj) vbr/dj

Share: