Podrška Makronovoj ideji

17:43 11. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da podržava ideju Evropske političke zajednice, koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, i istakao da, iako na Balkanu ima još otvorenih pitanja, region govori jednim glasom u Ujedinjenim nacijama o nekim važnim pitanjima.

Pandemija nam je na težak način pokazala kako nepostojanje tog mosta, proširenja EU, kreira distancu i tragediju između bogatih i siromašnih, rekao je Rama na panelu Pariskog mirovnog foruma "Univerzalizam uprkos ratu".

Videli smo da se EU ne ponaša kao federacija egoističnih bogatih zemalja, koje u strahu od smrti beže od odgovornosti, beže da podele ono što su imali u rukama - vakcine protiv korone, podsetio je albanski premijer.

Rama je podsetio i na strah EU da će Rusija, Kina ili Turska "staviti ruku na region", ali je naveo da bez njih Zapadni Balkan ne bi preživeo prvi talas pandemije, jer su vakcine došle iz tih zemalja.

To je poguralo ideju Makrona da ne čekamo katastrofu i rat da bismo bili zajedno. Balkan je uspeo da se drži van konvencionalnih ratova iako je slabiji deo lanca, rekao je Rama.

On je istakao da Rusija ima najveći potencijal da napravi problem na Balkanu.

Imamo problem postizanja konačnog mira između Srbije i Kosova, ali važno je videti da smo ujedinjeni, da glasamo svi zajedno u Ujedinjenim nacijama o stavu naše zajednice kada je reč o narušavanju intergitera i suvereniteta, nagalsio je Rama.(kraj) is/ivt/dj

Share: