Vratiti se obavezama

18:14 11. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

PARIZ - Visoki predstavnik Evropske unije Đozep Borelj ponovio je danas, u odvojenim susretima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da obe strane moraju konstruktivno da se angažuju, pokažu spremnost na kompromis i poštuju svoje obveze, saopštila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima, a Kosovo bi trebalo da uskladi svoje postupke kada je reč o registarskim tablicama i da pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština bez odlaganja, naveo je Borelj.

"Te obaveze, preuzete u okviru dijaloga, ostaju važeće i obavezujuće", rekao je Borelj, navodi EEAS.

Borelj je sa Vučićem i Kurtijem razgovarao u cilju rešavanje kritičnih izazova u odnosima između Kosova i Srbije, a razgovor je bio usredsređen na pomoć stranama u pronalaženju hitno potrebnih rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu.

"Trenutno geopolitičko okruženje čini još važnijim prevazilaženje nasleđa prošlosti i uključivanje u značajne pregovore o onome što je stvarno važno za Kosovo, Srbiju, njihove narode i ceo region - a to je normalizacija odnosa kao ključni činilac za napredak na njihovom evropskom putu", saopštio je Borelj.

On je naglasio da je u ovom trenutku važno uzdržati se od bilo kakvih jednostranih akcija i huškačke retorike.

"Uz rat u Ukrajini, Evropa ne može imati još jedan sukob na svom tlu. Odgovornost je obe strane da to izbegnu za dobrobit vlastitog naroda, koji će najviše izgubiti ako se trenutno eskalirajuće ponašanje ne preokrene", predočio je šef evropske diplomatije.

"Nemogućnost ispunjavanja obaveza i brze deeskalacije imaće štetne posledice pre svega na ljude na Kosovu i u Srbiji, na evropsku budućnost obe strane i na njihov kredibilitet u očima evropskih i međunarodnih partnera", poručio je Borelj. (kraj) is/ivt/dj

Share: