Grčka podržava dijalog

13:07 19. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

ATINA - Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Dendijas izjavio je danas da zvanična Atina podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se postiglo sveobuhvatno pravno-obavezujuće rešenje i naglasio da svi prethodni sporazumi moraju biti u potpunosti primenjeni.

Putujem u Prištinu i tamo ću isto ovo ponoviti, rekao je Dendijas posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i naglasio da Grčka nastavlja da podržava evropski put Srbije.

Mi verujemo da je Srbija integralni deo Evropske unije. Treba iskoristiti ovaj trenutak da ceo region približimo EU, verujem da ceo Balkan ima zajedničku budućnost, naveo je on.

Dendijas je uveren da će Srbija nastaviti reforme na evropskom putu i naglasio da su bilateralni odnosi veoma dobri.

Razgovarali smo, rekao je Dendijas, o organizaciji Trilateralnih samita Grčka - Srbija - Severna Makedonija, kao i susreta Grčka, Srbija i Albanija.

On je zahvalio Dačiću što je prilikom posete Atini ponovio čvrst stav o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i rešavanju kiparskog problema, navodeći da će se Grčka držati međunarodnog prava i zakona o moru u svojim nesuglasicama sa Turskom.

Dačić je, govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, rekao da je interes Srbije da se sačuva mir i da se vodi dijalog o spornim pitanjima.

Srbija želi da bude faktor mira i stabilnosti u regionu, rekao je Dačić koji je zahvalio Grčkoj na podršci evropskim integracijama Srbvije i principijelnoj poziciji kada je reč o pitanju Kosova.

Dačić i Dendijas će u toku dana biti gosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića na krsnoj slavi.

Dačić je preneo i da su tokom susreta telefonom zvali i proslavljenog košarkaškog trenera Željka Obradovića, koji je dugo godina radio u Grčkoj.

Dačić je Dendijasu poklonio i ikonu Svetog Nikole. (kraj) vip/ivt/dj

Share: