Glasanje o Rezoluciji

08:47 18. 01. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Evropski parlament danas u podne treba da glasa o rezoluciji o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU, a u delu tog dokumenta koji se odnosi na Srbiju navodi se da Beograd mora da se uskladi sa spoljnom politikom Unije.

Kako je javio reporter N1, očekuje se da će dokument biti usvojen velikom većinom glasova.

Po drugi put zvanično se zahteva od EU da zaustavi pregovore sa Srbijom sve dok ona ne ispuni nekoliko ključnih zahteva od kojih se najvažnijim smatra potpuno usaglašavanje spoljne i bezbednosne politike Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Parlament naglašava važnost potpunog usklađivanja, posebno sa politikom sankcija protiv trećih zemalja i žali zbog kontinuirano niskog nivoa usklađenosti Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, a posebno u pogledu vojne agresije Rusije na Ukrajinu.

U dokumentu se navodi da bi dalja pregovaračka poglavlja trebalo da budu otvorena tek kad Srbija ojača svoju posvećenost reformama u oblasti demokratije i vladavine prava i pokaže da je u potpunosti usklađena sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Evropski parlament u dokumentu podseća da se Srbija kao zemlja koja teži evrointegracijama mora pridržavati zajedničkih vrednosti i poštovati prava Unije. (kraj) vbr/dj

Share: