Stavovi mladih o EU

13:46 27. 01. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas da se kroz konkurse za najbolji studentski rad o Evropskoj uniji (EU) jasno vide stavovi mladih o evropskim integracijama Srbije, odnosno kritički stav prema procesu, ali i pozitivan, usmeravajući i razvojni pravac na putu Srbije ka članstvu u EU.

Miščević je, zajedno za šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i ministrom prosvete Brankom Ružićem, uručila nagrade za najbolje radove o EU Danici Janković, Igoru Mirosavljeviću, Branimiru Đuroviću i Pavlu Kostiću.

Ona je rekla da Ministarstvo od 2017. godine spovodi ovaj konkurs sa idejom da se pokaže da su evropske integracije Srbije i reforme na tom putu interesantna tema za istraživačke radove.

Miščević je dodala da će ove godine ponovo biti raspisan isti konkurs, ali i još jedan u saradnji sa Ambasadom Francuske sa temom najboljih radova o EU i Zapadnom Balkanu.

Žiofre je istakao da je EU politički projekat koji se razvija i evoluira, navodeći da je ona osnovana 1951. godine kao zajednica za ugalj, a sada se bori protiv uglja i želi da bude karbon neutralna.

Unija je suočena sa novim izazovima i traži rešenja za dobrobit svojih građana, rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije usvaja zakone koji će zemlju približiti EU, ali evropske integracije su projekat celog društva i dobro je imati akademske rasprave koje će pomoći tom "zajedničkom poduhvatu".

Važno je da mladi budu zainteresovani za EU, jer je posao Vlade Srbije i nas u delegaciji EU da kreiramo budućnost zemlje, koja će biti prosperitetna, demokratska, u kojoj će njeni građani mogu da uživaju slobode kretanja i prava. Nadam se da će za ove mlade ljude biti posla u administraciji, da testiraju svoje teorije o EU, rekao je Žiofre.

Ružić je istakao da Srbija na svaki način pripada velikoj evropskoj porodici i kroz konkurs se afirmiše takva orijentacija. (kraj) dar/ivt/dj

Share: