Novac za Feliks Romulijanu

20:00 23. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

ZAJEČAR - Grad Zaječar i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su danas Memorandum o saradnji za realizaciju izgradnje Centra za posetioce na na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana u okviru projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam", saopštila je EUinfo mreža.

Radovi na izgradnji su vredni oko četiri miliona evra, a projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" finansira Evropska unija (EU), a sufinansira Vlada Nemačke.

Centar za posetioce na više od 600 kvadratnih metara predstavljaće i svojevrsni muzej na samom lokalitetu rimske carske palate koju je rimski car Galerije Maksimilijan podigao u čast svoje majke Romule krajem 3. i početkom 4. veka nove ere.

Centar će takođe obogatiti ponudu za posetioce i proširiti raznovrsnost dostupnih suvenira, dok će sala veličine 150 kvadratnih metara služiti kao prostor za organizaciju događaja.

"Izgradnjom Centra za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana, EU i Vlada Nemačke upravo žele da pošalju snažnu poruku da brinemo o srpskom kulturnom nasleđu, našem zajedničkom evropskom nasleđu i da ulažemo u našu zajedničku budućnost", rekao je šef odeljenja za upravljanje projektima u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji Martin Klauke. (kraj) vip/and/mk

Share: