Kurti odbio kompromis

14:46 14. 09. 2023. FoNet/AP | Davor Lukač

BRISEL - Predsednik Srbije Aleksdandar Vučić izjavio je da je na današnjem sastanku u Briselu prihvatio kompromisni predlog Evropske unije o Kosovu, ali da kosovski premijer Aljbin Kurti to nije želeo, tako da sve to vodi u još veće probleme.

Tokom razgovora bilo je neprijatnih stvari. Kurti izbegava formiranje Zajednice srpskih opština, beži od toga. Predlog EU, koji nije nimalo lak za nas, mi smo prihvatili, a Kurti je odbio, rekao je Vučić novinarima posle petočasovnog sastanka sa Kurtijem, visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Prema njegovoj oceni, razgovori neuspešno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa, ali da nije nezadovoljan, jer je Srbija pokazala svoju konstruktivnost, odgovornost i želju da se dođe do rešenja.

Vučić je dodao kako je kompromis podrazumevao da se prvo utvrdi da li je proces oko ZSO kredibilan pa da se posle vidi šta su čije obaveze, ali Kurti to nije prihvatio.

On je naglasio i da je evropske zvaničnike upoznao sa činjenicom da je u poslednja dva mesece bilo 50 odsto više napada na Srbe na Kosovu nego pod bilo čijom drugom vlasti u Prištini pre Kurtija.

Vučić je rekao i da bi Srbija, posle formiranja ZSO, krenula da ispunjava ono što joj je obaveza.

Suština je u tome da oni ne žele formiranje ZSO. Kurti kaže: Hoću ako ne važi 21 od 22 principa i ako ZSO nema izvršnih ovlašćenja. Ovde nije šta vi volite, nego šta ste prihvatili i potpisali. Ovo nas samo vodi u veće probleme, konstatovao je Vučić.

On je iskazao nadu da će u budućnosti moći da se nađu neka rešenja, "jer ovako samo idemo u ćorsokak"

Pokrenuli smo pitanje ilegalne eksproprijacije, iseljavanja Srba iz insitiucija i sa svojih radnih mesta. Kurti će morati da odgovori na pitanje eksproprijacije a za iseljavanje ne verujem, napomenuo je Vučić. (kraj) vip/dal/bdr

Share: