EU demantuje Kurtija

12:37 15. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropska unija (EU) demantovala je tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je njegov predlog jedini bio na stolu tokom sastanka u Briselu, podsećajući na predlog za redosled primene postignutih sporazuma koji je već predstavila u okviru dijaloga, prenosi danas RTS.

Javni servis navodi da je imao uvid u predlog EU, koji je Beogradu i Prištini predstavljen u junu, a koji predviđa redosled primene dogovora.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u međuvremenu imao tim povodom sedam krugova odvojenih razgovora sa obe strane, rečeno je iz EU i dodato da je Kurtijeva izjava netačna.

"Kurtijeva izjava da je ovaj predlog bio jedini na stolu je zato činjenično jednostavno netačna", kaže se iz EU.

U tekstu, koji je predstavljan stranama, članom 7 se predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, kao i završetak unutrašnjih procedura za zaštitu srpske verske i kulturne baštine.

Članovima 7 i 10 predviđen je završetak pregovora o statutu instrumenta za samoupravu Srba na Kosovu i oni predviđaju i paralelno uspostavljanje "instrumenta samouprave" za Srbe, i ukidanje struktura pod upravom Beograda i njihovu tranziciju, po potrebi, u okviru instrumenta za samoupravu.

Članovi 1, 7 i 10 predviđaju paralelno pokretanje pregovaračkog procesa o "statutu instrumenta za samoupravu" Srba.

Naredni korak u procesu bio bi da se strane neće mešati u unutrašnje stvari jedne druge te se uzdržavati od bilo kakvog oblika nasilja ili pretnje nasiljem.

Isti izvori koji su opovrgli navode premijera Kosova nisu odgovorili na novinarska pitanja da li je EU izašla sa konkretnim dokumentom na sastanku održanom 14. septembra, piše Radio Slobodna Evropa.

U dokumentu se navodi da redosled poteza podrazumeva priznanje odgovarajućih dokumenata i nacionalnih simbola, odnosno postizanje sporazuma o obavezujućoj mapi puta za implementaciju odgovarajućih neispunjenih obaveza koje proizilaze iz ranijih sporazuma o dijalogu.

Prema evropskom predlogu, Srbija se ne bi protivila članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, a potom bi na Kosovu došlo do okončanja internih procedura za zaštitu srpskih objekata verskog i kulturnog nasleđa.

Na samom kraju se predviđa pokretanje pregovora o pravno-obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji. (kraj) ivt/dj

Share: