Petorka u Beogradu i Prištini

13:07 17. 10. 2023. FoNet | Vera Barišić

BRISEL - Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije u subotu, 21. oktobra dolaze u posetu Beogradu i Prištini, na razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, potvrdio je danas za RTS portparol EU Peter Stano.

Stano je naveo da delegaciju čine savetnik predsednika Francuske Emanuel Bon, savetnik nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik italijanske premijerke Frančesko Talo, kao i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Svrha posete je konkretan napredak u implementaciji Sporazuma o putu normalizacije i deeskalaciji nakon najnovijih dešavanja, rekao je Stano.

Naglasio je da EU, njene države članice i SAD snažno podržavaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, i evropsku budućnost regiona.

"Imamo jasna očekivanja da će strane nastaviti proces normalizacije i ispuniti svoje obaveze bez odlaganja ili uslova", poručio je Stano.

Članovi velike petorke boravili su u Srbiji 20. januara povodom sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, a tema razgovora bio je francusko-nemački plan, koji je kasnije dogovoren u Ohridu, navodi RTS. (kraj) vbr/dj

Share: