Proširenje je bitno

12:54 10. 11. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Paket proširenja Evropske unije sa svojim Planom rasta za Zapadni Balkan je rezultat promenjene filozofije usled promenjene geopolitičke situacije uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu i time pokazujemo da je proširenje bitno, jer jedino zajedno možemo da postignemo više, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žiofre.

On je na predstavljanju Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu predstavnicima privrede i poslovnih udruženja u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da je važno da se region Zapadnog Balkana integriše u jedinstveno tržište EU kako bi građani i poslovni sektor osetili prednosti i pre nego što same zemlje regiona postanu članice EU.

Žiofre je neveo da je preduslov za integraciju u jedinstveno tržište da se zemlje regiona same ekonomski integrišu sledeći standarde EU.

Prema procenama integracija regiona bi mogla da dovede po porasta BDP svih regionalnih privreda za 10 odsto, naveo je Žiofre.

On je ponovio da Plan rasta podrazumeva šest milijardi evra namenjenih zemljama Zapadnog Balkana i naveo da će se novac isplaćivati u skladu sa postignutim rezultatima.

Predsednik PKS Marko Čadež istakao je da je od izuzetne važnosti što je Evropska komisija u godišnjem Izveštaju dala izuzetan značaj što ranijem uključivanju Srbije na jedinstveno evropsko tržište.

Čadež je istakao da je u ekonomskom smislu čitava Evropa u problemu zbog toga što postaje nekonkurentna na svetskom tržištu i naveo da su članice EU po stopi rasta daleko ispod Sjedinjenih Američkih Država i Japana, i da je na listi 20 najvećih tehnoloških kompanija zanemarljiv broj onih koje su evropske.

On je rekao da je konkurentnost više nije nacionalno pitanje, ni pitanje EU, već pitanje cele Evrope i napomenuo da Srbija najviše izvozi u EU i da ima najviše investicija iz EU. (kraj) mjj/bdb/dj

Share: