Razgovori o evrointegracijama

17:27 17. 11. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BUDIMPEŠTA - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić danas je, na marginama 11. sastanka predsednika parlamenata Jugoistočne Evrope, razgovarao sa predsednikom Skupštine Mađarske Laslom Keverom, predsednikom Predsedničog doma italijanskog parlamenta Lorencom Fontanom i predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem o evropskim integracijama i Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, Orlić i Kever su izrazili spremnost da se intenzivni kontakti dva parlamenta nastave u budućnosti.

Kever je istakao da je podrška Mađarske evropskom putu Srbije neupitna i poručio da je Srbija "potrebna Evropskoj uniji", dok je Orlić izrazio zahvalnost na podršci i istakao da cela Srbija stoji iza reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Mađarska u Srbiji uvek imati iskrenog prijatelja. 

Orlić i Fontan su razgovarali o unapređenju odnosa Srbije i Italije, koje su ocenili kao bliske i dinamične.

Fontan je istakao da Italija pruža snažnu podršku evropskom putu Srbije.

Orlić i Mandiću su ocenili da politički dijalog Srbije i Crne Gore beleži dobru dinamiku i da je saradnja dva parlamenta odlična.

Orlić je sagovornike u Budimpešti upoznao sa teškom situacijom na Kosovu i Metohiji i teroru koji nad srpskim narodom sprovodi kosovski premijer Aljbin Kurti.

On je rekao da Beograd zahteva da se prestane sa nasiljem i da Priština ispuni svoje obaveze i formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je to predviđeno pre 11 godina.

"Za naš poziv očekujemo podršku svih. Srbija ostaje opredeljena za povratak dijalogu, kao jedinom pravom načinu da se dođe do rešenja, i nastavlja da vodi politiku čuvanja mira, stabilnosti i zajedničkog rada na daljem napretku", rekao je dr Orlić. (kraj) is/and/mk

Share: