Unaprediti dobre odnose

20:02 22. 11. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom i izrazio uverenje da će njegova poseta Srbiji pružiti snažan impuls daljem unapređenju odnosa, zasnovanih na čvrstom prijateljstvu, uzajamnom poverenju i istorijski potvrđenoj bliskosti dva naroda.

Orlić i Hristodulidis su pozdravili najavljeno održavanje treće zajedničke sednice dve vlade u Beogradu i potpisivanje niza memoranduma o razumevanju, što predstavlja još jednu potvrdu spremnosti Srbije i Kipra da dodatno intenziviraju obostrano korisnu saradnju u svim oblastima, navodi se u saopštenju.

Orlić je iskoristio priliku da zahvali na principijelnom stavu Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, poručujući da će Kipar na istri način uvek moći da računa na podršku naše zemlje.

Iskoristio je priliku da Hristodulidisa upozna sa teškom situacijom u južnoj srpskoj pokrajini i naveo da je ove godine skoro 13 odsto Srba sa severa KiM napustilo svoje domove usled terora kojem su savakodnevno izloženi, kao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast u Prištini zabeleženo skoro 450 etnički motivisanih napada na srpski narod.

U ovakvim, izuzetno teškim uslovima čuvajući mir, želimo da sačuvamo i svoj narod i uvek ćemo jasno isticati svoje crvene linije i u svakom trenutku poštovati Ustav Srbije, kazao je Orlić.

Hristodulidis je naglasio da se stav Kipra po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, odnosno o nepriznavanja Kosova, neće menjati, a zahvalio je našoj zemlji na podršci koju pruža Kipru i poručio da na temeljima međusobnog razumevanja treba nastaviti intenzivan rad na jačanju svestrane saradnje, prvenstveno u oblasti vojne industrije, trgovine i turizma. (kraj) is/mk

Share: