Kina poziva EU na partnerstvo

18:40 07. 12. 2023. FoNet | Velimir Ilić

PEKING - Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas Evropsku uniju (EU) na partnerstvo i obostrano korisnu saradnju, uzajamno jačanje dijaloga i političkog poverenja, javila je kinska agencija Hsinhua.

Si Đinping se danas sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koji borave u Kini na 24. samitu Kina-EU.

"Kina i EU treba da budui partneri u obostrano korisnoj saradnji i da kontinuirano jačaju međusobno političko poverenje", rekao je Si čelnicima EU.

Kineski šef države je ocenio da su od kraja prošle godine odnosi Kine i EU pokazali "dobar zamah konsolidacije i rasta", a dijalozi Kina-EU na visokom nivou "u strateškom, ekonomskom i trgovinskom, zelenom i digitalnom polju doneli su bogate rezultate", ističući da to služi interesima obe strane i ispunjava očekivanja naroda Kine i evropskih zemalja.

Napominjući da su Kina i EU dve glavne sile koje unapređuju multipolarnost, dva glavna tržišta koja podržavaju globalizaciju i dve velike civilizacije koje se zalažu za raznolikost, Si je rekao da usred sve turbulentnije međunarodne situacije, odnosi Kine i EU imaju strateški značaj za globalni mir, stabilnost i prosperitet.

"Na obe strane je obaveza da obezbede veću stabilnost svetu i jači podsticaj za razvoj", citirala je kineska nacionalna agencija Si Đinpinga.

Ističući da se ove godine obeležava 20. godišnjica sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i EU, Si je rekao da dve strane treba da sagledaju istoriju, da se kreću kroz trendove u svetu i da se pridržavaju odnosa Kine i EU kroz sveobuhvatnog strateško partnerstvo.

Su hje ukazao i na visok stepen komplementarnosti između kineske i privrede EU i da Kina vidi EU kao ključnog partnera za ekonomsku i trgovinsku saradnju, željenog partnera za naučnu i tehnološku saradnju i pouzdanog partnera u industrijskoj saradnj i u lancu snabdevanja.

„Kina je spremna da radi sa EU na obostranu korist i zajednički razvoj“, rekao je Si.

Dodao je i da da dve strane treba da vode dijalog i saradnju o veštačkoj inteligenciji (AI) i drugim važnim pitanjima koja se tiču budućnosti čovečanstva kako bi doprineli dobrobiti čovečanstva i podizanju globalnih izazova, navodi Hsinhua. (kraj) vip/mk

Share: