Odblokirana sredstva Mađarskoj

21:53 13. 12. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska komisija danas je odblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih kohezionih fondova namenjenih Mađarskoj, dan pre nego što će evropski lideri razgovarati o novoj pomoći Ukrajini i otvaranju pristupnih pregovora sa tom državom, čemu se mađarski premijer Viktor Orban žestoko protivi.

"Nakon detaljne procene, Evropska komisija smatra da je Mađarska preduzela mere na koje se obavezala, što znači da deo finansiranja kohezione politike više neće biti blokiran, pa stoga Mađarska može da počne da traži isplatu do 10,2 milijarde evra“, navodi se u saopštenju, prenosi Politiko.

Orban vodi dugogodišnji spor sa Briselom, koji je zamrznuo milijarde EU fondova namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za poštovanje ljudskih prava i vladavinu prava u toj zemlji.

Komisija je u decembru 2022. odlučila da Mađarskoj blokira oko 22 milijarde evra kohezionih fondova, čiji je cilj da pomognu siromašnijim članicama EU da ulažu u svoje ekonomije. Tada je Komisija postavila uslove koje Budimpešta mora da ispuni da bi imala pristup tom novcu.

To je uključivalo sprovođenje niza mera za jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Od tada su mađarske vlasti napravile neke zakonske izmene kako bi ojačale ulogu i ovlašćenja Nacionalnog sudskog saveta, tela koje nadgleda rad sudova, i nezavisnost Vrhovnog suda.

Te promene su bile dovoljne da oslobode deo, ali ne sva zamrznuta sredstva, jer Mađarska tek treba da sprovede još jedan set reformi u vezi sa zaštitom ljudskih prava i akademskih sloboda. Pored toga, Budimpešta čeka da pristupi 10,4 milijarde evra grantova i jeftinih kredita iz EU, za šta će morati da preduzme niz antikorupcijskih mera.

"Sredstva koja su i dalje zaključana za Mađarsku sada iznose oko 21 milijardu evra“, navodi se u saopštenju Komisije.

Mogućnost da Orban upropasti sutrašnji samit podigla je uzbunu u evropskim prestonicama i navela francuskog predsednika Emanuela Makrona da ugosti mađarskog lidera na večeri u Parizu prošle nedelje, u pokušaju da pronađu kompromis o Ukrajini.

Upitana o vremenu donošenja odluke da Mađarskoj dozvoli pristup fondovima neposredno pre Evropskog samita, potpredsednica Komisije Vera Jourova rekla je da je to zbog "proceduralnih rokova koje moramo da poštujemo“.

„Čista je koincidencija da je to u isto vreme kada i Evropski savet“, rekla je Jourova novinarima u Strazburu.

Potez Komisije će verovatno izazvati žestoku reakciju Evropskog parlamenta, koji već dugo proziva Ursulu fon der Lajen da je previše meka po pitanjima vladavine prava. U nacrtu pisma, u koje je Politiko imao uvid, lideri četiri najveće političke grupacije - Evropske narodne partije, Socijalista i demokrata, Obnovi Evropu i Zelenih - upozorili su predsednicu Komisje da ne odblokira sredstva.

Nemački evroparlamentarac Danijel Frond poručio je da je ova odluka najveća greška predsednice Komisije.

"Fon der Lajen sada daje najveće mito u istoriji Unije autokrati i Putinovom prijatelju Orbanu. Evropska komisija danas pokazuje da se Orbanova taktika ucenjivanja isplatila", poručio je Frond, prenosi Index.

Isti stav ima i finski evroparlamentarac i portparol Evropske narodne stranke Patri Sarvama, koji je naveo da je odluka EK katastrofalna.

"Čini se da je Orbanova ucena uspela. Odbijam da poverujem da je užasan tajming ove odluke bio samo slučajnost, posebno imajući u vidu da znamo kako Orban namerava da ostalih 26 članica drži kao taoce na predstojećem samitu", rekao je Sarvama. (kraj) is/mk

Share: