Stano odbacio navode

15:44 08. 01. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Odbacujemo optužbe, koje su bez ikakvog osnova, potpuno su lažne i podstaknute ruskom propagandom, koja ima za cilj da ometa put Srbije u Evropsku uniju, izjavio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano na navode iz Beograda da Brisel pokušava da se meša u izborni proces u Srbiji.

Što se tiče određenih narativa, potpuna je besmislica reći da EU pokušava da se umeša ili stimuliše bilo kakvu vrstu antivladinog protesta, rekao je Stano, prenosi danas Radio Slobodna Evropa.

To su ruski narativi koje treba uhvatiti u koštac, smatra Stano i dodaje da su na to u više navrata ukazivali "kolegama u Srbiji".

Ovo je vreme kada zaista treba razmišljati, razgovarati i delovati na evropski način, ako su kredibilne evropske težnje. To je poruka koju prenosimo našim partnerima, ne samo u Srbiji, poručio je portparol EU.

Stano je poručio zvaničnom Beogradu da je EU bila kristalno jasna - da održavanje veza sa Rusijom u vreme njenog nezakonitog rata protiv Ukrajine nije kompatibilno sa procesom pridruživanja Uniji, navodi RSE.

Govoreći o događajima u Srbiji posle izbora 17. decembra, Stano je naglasio da EU poziva sve političke aktere na mir i dijalog.

Pritužbe na izborne nepravilnosti treba propisno ispitati i adresirati. Bili smo jasni da, iako treba poštovati pravo na mirne demonstracije, nasilje nije rešenje i neprihvatljivo je, da policijske akcije moraju biti proporcionalne i da se moraju poštovati osnovna prava u okviru vladavine prava, poručio je Stano. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: