Posledice zbog nepravilnosti

11:54 09. 01. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Član nemačkog Bundestaga Josip Juratović izjavio je danas da će režim predsednika Srbije Aleksandra Vučića imati posledice zbog izbornih nepravilnosti i najavio da će Nemačka i Evropska unija (EU) konkretnije poteze "povući" nakon izveštaja koji podnosi OEBS.

On je u izjavi za TV N1 kazao da uprkos tvrdnjama međunarodnih posmatrača i opozicije da su izbori pokradeni, još nema zvaničnih reakcija EU, zemalja članica, pa ni Sjedinjenih Američkih Država.

Objasnio je da je stav kod svih jasan, ali da su u toku novogodišnji praznici, te da sednice počinju ove nedelje.

"Oni koji su upućeni u situaciju u Srbiji su reagovali i solidarisali su se sa demokratskim snagama u Srbiji. Ostali počinju tek sa sednicama i posle debate će biti reakcije", naveo je Juratović.

Prema njegovim rečima, većina poslanika u vladajućoj nemačkoj partiji - Socijaldemokratskoj partiji Nemačke, deli njegov stav o izborima u Srbiji, kao i poslanici ostalih partija u nemačkom Bundestagu.

"Procesi koji su se odvijali u Srbiji za vreme izbora su za svakog demokratu u EU, SAD i Kanadi nedopustivi. To se ne može tolerisati i ne može se o tome ćutati. Možda neće svi oštro reagovati na sve što se dogodilo, ali će imati posledice zbog svega toga", poručio je Juratović.

Uverava da će se nastaviti proces koji je započeo u nemačkom parlamentu o izborima u Srbiji i naglašava da se već dugo razlikuje stav u odnosu na onaj koji je važio za vreme bivše kancelarke Angele Merkel.

"Jednostavno se ne mogu neke stvari u Srbiji tolerisati po pitanju demokratije. Već dugo se ne toleriše činjenica da Vučić sa nama igra. Da jedno govori, a drugo radi. U stvari, svi znamo šta on radi, ali se jedno vreme tolerisalo. Više se ne toleriše", rekao je Jutatović.

Kako je naglasio, Srbija je tokom poslednjih izbora pogazila sva demokratska pravila koja su se mogla pogaziti i povredila sve što se može povrediti u jednom demokratskom sistemu.

Juratović nije direktno odgovorio na pitanje da li će Nemačka priznati novu Vladu Srbije, ali je napomenuo da će postojati posledice u vezi daljeg ulaganja EU u Srbiju.

"To neće Srbija odmah primetiti, ali će ostati srednjoročno teške posledice po Srbiju. Preporučio bih Vladi da dobro razmisli kako želi dalje da opstane i kako želi dalje da radi", kazao je Juratović.

Odbacio je optužbe da se na bilo koji način mešao u izbore u Srbiji i konstatovao da samo narod u Srbiji može izabrati svoje političko vođstvo. (kraj) vbr/kt

Share: