Rasprava o Srbiji

19:30 15. 01. 2024. FoNet | Velimir Ilić

STRAZBUR - Evropski parlament danas je većinom glasova na početku plenarne sednice usvojio predlog socijaldemokrata da se na dnevni red zasedanja uvrsti i rasprava o stanju u Srbiji nakon poslednjih izbora na osnovu posmatračke misije Evropskog parlamenta, javio je dopisnik N1 iz Strazbura.

Na predlog Evropske narodne partije na plenarnoj sednici parlamenta od 5. do 8. februara poslanici će glasati i o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Poslanik Socijaldemokrata Andreas Šider podsetio je da su u Srbiji održani vanredni izbori, još jedni u nizu, na kojima su zabeležene brojne nepravilnosti kojima se podriva izborni proces, a da su vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom napali međunarodne posmatrače kada su javno izneli svoja zapažanja.

Zbog toga su insistirali da se debata nađe na dnevnom redu, a Vladimir Bilčik je, u ime EPP, na sednici podržao predlog socijaldemokrata i zatražio da se o rezoluciji glasa u februaru.

Za predlog socijaldemokrata glasalo je 270 od 326 prisutnih poslanika, 37 je bilo protiv, a 19 uzdržanih. (kraj) vip/bdr

Share: