Novi poziv za Evropski sud

16:04 09. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Komisija za sprovođenje izbora i sačinjavanje predloga tri kandidata za izbor sudije Evropskog suda za ljudska prava iz Srbije objavila je danas poziv za dopunu liste za predlaganje.

Rok za prijavljivanje je 15 dana od dana objavljivanja tog poziva u "Službenom glasniku".

Prijave će biti otvorene 29. februara u prostorijama Ministarstva pravde, navedeno je u pozivu, objavljenom u "Politici".

Evropski sud za ljudska prava u januaru je ponovo odbacio kandidate iz Srbije za sudije tog suda, a pre toga je isto učinio u oktobru prošle godine.

Kandidati za srpskog sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu su advokat Vladimir Marinkov, sudija Ustavnog suda Srbije Nataša Plavšić i šef katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Rakić.

Kandidat koji bude izbran za sudiju stupiće na dužnost u aprilu 2024. godine.

Postupak izbora srpskog sudije u Evropski sud za ljudska prava sprovodi Komisija Ministarstva pravde, koju čine pomoćnik ministra pravde za međunarodnu saradnju i strateško planiranje Vladimir Vinš, sudija Vrhovnog kasacionog suda Zvezdana Lutovac, zamenik republičkog javnog tužioca i član Državnog veća tužilaca Branko Stamenković, državni pravobranilac Olivera Stanimirović i profesor Aleksandar Gajić. (kraj) vem/ivt/mk

Share: