Pomoć Ukrajini 88 milijardi

16:34 24. 02. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Evropska unija (EU) sa pojedinačnim zemljama članicama i međunarodnim finansijskim institucijama od početka rata Ukrajini je obezbedila oko 88 milijardi evra finansijke, humanitarne i vojne pomoći, izjavio je danas ambasador EU Emanuele Žiofre.

On je na otvaranju izložbe fotografija "Solidarnost sa Ukrajinom" naveo da je EU rešena da nastavi da pomaže Ukrajini dokle god bude potrebno i da je nedavno dogovorena nova tranša pomoći vredna 50 milijardi evra u naredne tri godine.

Žiofre je dodao da EU podržava sve napore ukrajinskog naroda u nezakonitom ratu koji je pokrenula Rusija.

On je istakao da EU želi da se nastavi proces evrointegracija, zbog čega je Ukrajina dobila status kandidata.

Žiofre je pozvao sve koji mogu da učine ono što je u njihovoj moći kako bi se video kraju ruskoj agresiji i naglasio da rat u Ukrajini nije rat Zapada protiv Istoka, već napor da se uspostavi mir u sukobu koji je izazvan napadom Rusije na svog suseda.

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je Ukrajina prijatelj Srbiji, da je ukrajinski narod bratski narod i da se Srbija trudila koliko god može da joj pomogne.

Ona je navela da je Srbija za decu Ukrajine kroz sisteme Ujedinjenih nacija donirala tri miliona evra i milion i po evra za interno raseljenje i izbegle kroz sistem UNHCR.

Brnabić je kazala da joj je najveća želja i nada da mir brzo dođe i da dodala da će Srbija prihvatiti koliko god je potrebno ljudi iz Ukrajine koji su pobegli od rata. (kraj) is/bdb/mk

Share: