Obeležen Dan retkih bolesti

21:09 29. 02. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Beograd je večeras bio među više od 300 gradova u kojima su plavom, zelenom, ružičastom i ljubičastom bojom bile osvetljene zgrade povodom Dana retkih bolesti, a tim povodom je osvetljena i rezidencija ambasadora Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuela Žiofrea, saopštio je večeras EU info centar.

"Na Dan retkih bolesti, Delegacija EU u Srbiji ponovo potvrđuje svoju posvećenost prioritetnoj nezi i podršci osobama koje žive sa retkim bolestima. Jedinstveni smo u našoj posvećenosti da niko ne bude ostavljen, zalažući se za inkluzivnu zdravstvenu politiku, koja osnažuje i podržava one koji su pogođeni retkim bolestima u Srbiji i šire", rekao je Žiofre.

U saopštenju se navodi da retke bolesti nisu samo statistički podatak, već predstavljaju životnu stvarnost za milione ljudi širom sveta.

Retke bolesti su definisane kao bolest koja se javlja kod najviše 1 od 2 000 osoba, a postoji između 6.000 i 7.000 takvih oboljenja.

Procenjuje se da u Srbiji oko pola miliona građana živi sa nekom retkom bolešću, što iznosi šest do osam odsto populacije, prema procenama Evropske komisije. (kraj) is/sv/mk

Share: