Odluka tek na jesen

15:58 17. 06. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Odluka o novim izvestiocima Evropskog parlamenta za zapadnobalkansku šestorku najverovatnije će biti doneta tek na jesen, navode za portal Juropijan vestern Balkans (EWB) izvori iz Brisela, jer se prvo čeka "raspodela karata" u odborima Evropskog parlamenta.

Sagovornici EWB navode da će se potom, u septembru ili oktobru, razmatrati ko će biti nadležan za praćenje situacije u ovom regionu.

Tokom kampanje za izbore za Evropski parlament mogle su se čuti tvrdnje pojedinih predstavnika diplomatskih krugova u Briselu da su liberali (ALDE), iz grupe Obnovimo Evropu, zainteresovani da dobiju mesto izvestioca za Srbiju.

Liberali su, podseća EWB, ostvarili znatno lošiji rezultat na glasanju za EP održanom od 6. do 9. juna u članicama EU nego pre pet godina, ali će, po svemu sudeći ponovo biti deo vladajuće većine u institucijama Unije.

Izvestioci u Evropskom parlamentu su, između ostalog, odgovorni za pisanje izveštaja o stanju u državama kandidatima ili onima koji teže da to postanu.

O izveštajima koje sačine izvestioci se najpre razmatra na sednici Odbora za spoljne poslove (AFET), a potom na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, gde se na kraju i glasa za izveštaje.

Za Srbiju su do sada bila zadužena Evropska narodna partija, za Albaniju socijalisti, za Kosovo Zeleni
Evropska narodna partija (EPP), koja će imati najviše poslanika i u budućem sazivu EP, u protekla dva saziva je "držala" resor izvestioca za Srbiju.

Izvestilac za Bosnu i Hercegovinu u prethodnom sazivu bio je portugalski poslanik Paulo Rangel, takođe iz EPP.

U prošlom sazivu izvestioci za Albaniju i Crnu Goru dolazili su iz redova grupe Socijalisti i demokrate (S&D), koja će i u narednom sazivu Evropskog parlamenta biti druga po veličini.

Izvestiteljka za Albaniju u proteklih pet godina bila je Portugalka Izabel Santos, predstavnica Socijalističke partije, dok je izvestilac za Crnu Goru u odlazećem sazivu EP bio je Hrvat Tonino Picula, koji je, kao kandidat Socijaldemokratske partije, uspeo da dobije još jedan mandat u Evropskom parlamentu.

Izvestioci za Severnu Makedoniju u protekloj deceniji dolazili su iz redova ALDE, a što se Kosova tiče, po nepisanom pravilu, izvestioci su poticali iz redova Zelenih.(kraj) vbr/ivt/bdr

Share: