Sačuvaćemo mir

23:43 08. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da će Srbija učiniti sve što je moguće da održi mir i stabilnost u regionu, kao što je uvek činila, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti rekao da, pošto ga optužuju za jednostrane akcije, treba potpisati sporazum o zajedničkim odlukama.

Rečeno je da Srbi nose džakove novca preko administraivnih linija i tako utiče na kriminalce na severu Kosova ili u drugim delovima, rekao je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Vreće ne nose Srbi, već Britanci, specijalizovana kompanija "Henderson", koju plaćamo da prebacuje naš novac na Kosovo, kazao je Vučić.

On je objasnio da su prištinske vlasti zaustavile vozilo kompanije "Henderson" u kojem je bio novac za penzije, plate i socijalna davanja.

Pošto se spočitava da nisam spomenuo događaje od 24. septembra, mi smo to osudili, ali neko bi trebalo da kaže šta je tome prethodilo, kazao je Vučić, aludirajući na barikade i garancije SAD i UN da se ljudi koji su tu bili neće goniti.

Prema povelji UN i Rezoluciji 1244, jedini teritorijalni integritet koji je prekršen je u slučaju Srbije, jer nema drugih zemalja, dodao je.

Vučić je rekao i da je rečeno da je Srbija produžena ruka Rusije.

Kao predsednik ponosne zemlje, lako mi je da kažem svima u lice da je Srbija nezavisna, suverena, slobodarska zemlja, koja nije pod uticajem ni SAD, ni Rusije, ni bilo koje druge zemlje na svetu, naveo je Vučić.

Kurti je istakao da ga optužuju za jednostrane poteze, a rešenje za to je da se donose zajedničke odluke koje će potpisati obe strane.

Dinar nije zabranjen na Kosovu, Srbi mogu da ih imaju, ali evro je jedina valuta za plaćanje, ponovio je Kurti.

Svi koriste evro bez problema i susednoj Crnoj Gori, gde su Srbi skoro četvrtina stanovništva. Obični Srbi ne mrze evro, to je sredtsvo plaćanja, ocenio je on.

Učiniću više na komunikaciji i informisanju Srba narednih dana, pričaću na srskom jeziku da me razumeju, jer smo mi bili pod srpskom okupacijom i naučili smo srpski jezik, a oni nisu naučili naš, dodao je Kurti.

Nemam ništa protiv Srba, imam prijatelje među njima, a i ministra Srbina, kazao je Kurti. (kraj) is/ivt/mk

Share: