Opozicija u širem savezu

16:51 29. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Sociolog Srećko Mihailović rekao je danas da se može očekivati da na eventualnim ponovljenim izborima u Beogradu opozicija nastupi u širem političkom savezu u kojem bi, pored stranaka, mogle biti i organizacije civilnog društva, sindikati i grupe građana, prenosi Demostat.

Mihailović smatra da nastup opozicije na eventualnim izborima u Beogradu u istom sastavu kao na prethodnim ne može da donese bitno drugačije rezultate.

"Moguće je nekoliko varijanti, izglednije su barem dve. Jedna je da se opozicija pojavi u jednom širem političkom savezu, koji čine, pored političkih opozicionih stranaka, još i organizacije civilnog društva, sindikati, grupe građana, svi oni kojima je stalo do smene postojeće vlasti", kazao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, politički savez opozicije - front protiv aktuelne vlasti, ne treba da znači gubljenje ideološkog identiteta postojećih stranaka koje bi ušle u taj savez, već bi bio precizno ograničen na određenu temu.

"Prva je tema skloniti postojeću vlast, a onda kada se dođe na vlast, ako se dođe i ako bude izbora, onda može delovati shodno programima koje te stranke imaju", rekao je Mihailović.

Mihailović smatra da bi u taj savez mogle da uđu i stranke koje nisu prešle cenzus, ukoliko prihvate jedini i osnovni uslov - da je cilj smena postojeće vlasti, a ne i detalji u vezi sa budućom politikom na gradskom nivou.

"To podrazumeva i uključivanje onih partija koje nisu prešle cenzus, to znači široki savez i organizacija civilnog društva i profesionalnih organizacija, ako su tome skloni i sindikati. Svi koji prihvataju tu obavezu i taj jedan cilj, a to je promena postojeće vlasti, u ovom slučaju u Beogradu", rekao je Mihailović.

Prema mišljenju Mihailovića, taj model bi mogao da se preporuči političkim strankama i na redovnim lokalnim izborima, ali stranke ne bi trebalo da obavezuju u tom smislu ogranke na lokalu.

"Može se očekivati, iako bi svrsishodnije bilo da se odluka o tome prepusti političkim strankama na lokalu, a da to ne bude odluka po direktivi iz centrale", naveo je Mihailović, dodajući da treba prepustiti onima koji znaju kako stoje stvari na lokalu da odluče s kim mogu zajedno, a s kim ne mogu.

Na pitanje da li očekuje da će stranke vladajuće koalicije izaći zajedno na predstojeće izbore u Beogradu, ukoliko do njih dođe, Mihailović je ocenio da je to najmanje što se može očekivati.

"Oni će svakako nastojati da prošire broj stranaka koje su uključene u tu koaliciju, a koliko će u tome uspeti, videćemo", zaključio je Mihailović. (kraj) vem/kt/bdr

Tagovi:
Share: