Dobrovoljna pauza

14:37 10. 09. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Kompanija AstraZeneca dobrovoljno je pauzirala vakcinaciju učesnika u svim ispitivanjima, kako bi omogućila nezavisnu analizu bezbednosnih podataka jednog slučaja neobjašnjive bolesti koji se dogodio tokom treće faze ispitivanja vakcine protiv korona virusa, Oksford SARS-CoV-2, AZD1222, u Velikoj Britaniji, saoapšteno je danas iz te kompanije.

Reč je o rutinskoj aktivnosti koja se preduzima kada god postoji potencijalno neobjašnjivo oboljenje kod nekog od učesnika procesa. Analizom se, između ostalog, osigurava i integritet ispitivanja.

U okviru velikih kliničkih ispitivanja može doći do slučajne pojave bolesti. Ukoliko se to desi, neophodno je sprovesti nezavisnu analizu kako bi se utvrdilo zašto je do bolesti došlo, navodi se u saopštenju.

AstraZeneca radi na tome da se ubrza provera ovog izolovanog slučaja kako bi uticaj na planirano vreme ispitivanja bio minimalan. Kompanija ističe da u ispitivanjima primenjuje najviše standarde rada i posvećena je bezbednosti učesnika u ispitivanju. (kraj) lj/dpv

 

Share: