Vatra guta Vinsku zemlju

20:53 29. 09. 2020. FoNet

Santa Rosa - Na severu američke države Kalifornija od ponedeljka, zahvaljujući vetru, još više se rasplamsala vatrena stihija koja traje nedeljama i koja je obuhvatila ukupno 3,7 miliona hektara zemljišta, u 8.136 zasebnih požara, sa 26 potvrđenih smrtnih slučajeva i uništenih 7.824 građevina, prema podacima Kalifornijskog odeljenja za šumarstvo i zaštitu od požara.

U okruzima Sonoma i Napa, poznatim po gajenju vrhunske vinove loze, tri osobe su stradale, ugroženo je više vinarija, a izdata je naredba za evakuaciju koja obuhvata oko 70.000 građana.

U mestu Santa Rosa vatrena stihija vratila je sećanje na razaranje i požar iz 2017. godine, kada su uništene prigradske četvrti i "promenjen način na koji ljudi ovde razmišljaju o požarima", piše izveštač Los Anđeles Tajmsa.

"Zvaničnici su zatražili od građana da plinske boce stave na pločnik ispred svojih domova da bi bila umanjena opasnost" od iznenadnih eksplozija gasa, navodi list.

Reporter sa lica mesta svedoči o drami sunarodnika: "Heler, 72. (godine), spakovala je svoj automobil da ode. Zaustavila se da oduva zgusnuti sloj kiselog pepela sa sjajne crne haube svog Porše kajena. Sa suprugom Robertom živela je na ovom ranču od 1974, kada su ga kupili za 39.000 dolara. Sada, sve uspomene, stvari njene bake i tetke, spakovane su u 40 kutija; uputili su se ka obali".

Masovni i haotični požar u Vinskoj zemlji, rasplamsan na više frontova, nije stavljen pod kontrolu, a vatra se širi i ka gustim rezidencijalnim četvrtima na istoku Santa Rose, rezimira San Francisko Hronikal. (kraj) dpv

Share: