Čestitke Bajdenu

19:56 07. 11. 2020. FoNet | Anđelija Stojković, Jadranka Stanimirović

Beograd - Na vest da je Džozef Bajden postao 46. predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Bajdenu i Kamali Haris, kandidatu za potpredsednika SAD, počele su da stižu prve čestitke svetskih lidera, kao i pojedinih lidera iz našeg regiona.

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je Bajdenu pobedu na tviteru: "Imamo mnogo posla kako bismo prevazišli izazove današnjice. Hajde da radimo zajedno".

Kanadski preijer Džastin Trudo poručio je da nestrpljivo očekuje saradnju sa Bajdenom i Haris, kako bi se zajedno suočili sa najvećim svetskim izazovima.

Čestitke je uputio i premijer Velike Britanije Boris Džonson koji je na tviteru istakao da je SAD najveći saveznik i da se raduje saradnji od klimatskih promena, do trgovine i bezbednosti.

I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oglasila se na tviteru i naglasila da su EU i SAD prijatelji i saveznici.

"Zajedno smo izgradili nezapamćeno transatlntsko partnerstvo, zasnovano na zajedničkoj istoriji i vrednostima demokratije, slobode, ljudskih prava i otvorene ekonomije i socijalne pravde", napisala je Fon der Lajen.

"Velika pobeda za američki narod i potvrda snage američke demokratije, napisao je u subotu na Tviteru predsednik Crne Gore Milo Đukanović. 

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, takođe putem tvitera, izrazio je očekivanje "da se produži makdonsko-američko strateško partnerstvo, kao i da SAD refrmiše svoju globalnu ulogu u očuvanju zajedničkih vrednosti - mir, bezbednosti i demokratiju".

Premijer Kosova Avdulah Hoti istakao je da se raduje "jačanju permanentnog partnerstva sa SAD i nastavku rada u službi naroda i službi naših zajedničkih vrednosti". 

Bivši premijer Kosova i predsednik Samoopredeljenja Aljbin Kurti poručio je Bajdenu, "dugogodišnjem prijatelju i savezniku Kosova": "Vaše vođstvo je potrebno Americi, kao i svetu, da bi povratili veru u demokratiju, vladavinu prava i ljudsko dostojanstvo". 

Generlni sekretar NATO Jens Stoltenberg čestitao je na pobedi Džozefu Bajdenu i poručio da ga zna kao osobu koja snažno podržava NATO i transatlantske odnose. 

Stoltenberg je istakao da je američko vođstvo važnije nego ikada u nepredvidivom svetu i da se raduje bliskoj saradnji sa predsednikom Bajdenom i potpredsednicom Kamalom Haris na jačanju veza Severne Amerike i Evrope.

Vršilac dužnosti predsednika i predsednica kosovske skupštine Vjosa Osmani čestitala je Džou Bajdenu izbor za novog predsednika: "Za nas je predani prijatelj i veliki pristalica slobodnog i nezavisnog Kosova. Vidim blisku saradnju sa njim i njegovom administracijom u jačanju naših specijalnih odnosa i strateškog saveza". 

Amerika je progovorila i demokratija pobedila, napisao je u subotu na tviteru bivši amertički predsednik Bil Klinton u čestitki Džou Bajdenu i dodao da " sad imamo predsednika i potpredsednicu koji će nas sve okupiti i služiti".

Čestitkama se pridružila i Hilari Klinton, koju je pre četiri godine Donald Tram porazio u predsedničkoj trci, poručivši da su birači progovorili i izabrali Bjadena i Harisovu. "To je karta za stvaranje istorije, odricanje od Trampa i nova stranica za Ameriku. Hvala svima koji su pomogli da se ovo dogodi. Idemo napred, zajedno", napisala je Klintonova na tviter profilu. 

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović istakao je da je Bajdenov uspeh "obradovao brojne ljude u Bosni i Hercegovini" s obzirom na to da je Bajden "dokazani prijatelj ove zemlje". Potvrdili ste to u najtežim trenucima, kada ste se kao senator gorljivo borili za opstanak BiH, dodao je Izetbegović. (kraj) js/and/dpv

Share: