Papa Francisko u Iraku

20:32 05. 03. 2021. FoNet

BEOGRAD - Poglavar Rimokatoličke crkve papa Francisko doputovao je u petak u četvorodnevnu službenu posetu Iraku da bi kao "hodočasnik mira" apelovao na sve malobrojniju hrišćansku zajednicu da pomogne u obnovi posle godina rata i progona, a tokom posete koja je ocenjena i kao istorijska obratiće se i šiitima zajedno sa Ajatolahom Alijem al-Sistanijem.

Iračka državna televizija uživo je emitovala sletanje aviona na međunarodni bagdadski aerodrom, gde je papu dočekao premijer Mustafa al-Kadhimi zajedno sa velikim brojem zvaničnika i sveštenika.

Reč je o prvoj poseti poglavara Rimokatoličke crkve Iraku, ujedno i prvo putovanje pape Franciska van zemlje od početka pandemije februara 2020. godine.

Duž puta ka predsedničkoj palati Barhama Saliha, uz nezabeležene mere obezebeđenja, papu Franciska dočekali su građani sa zastavama. U Bagdadu su istaknuti bilbordi sa papinim likom i porukom "Svi smo mi braća".Papa Francisko vodio je prvog dana posete 40-minutni razgovor sa predsednikom Salihom, koji je zahvalio što nije otkazao posetu uprkos "mnogim preporukama da odloži" put zbog kovid pandemije.

Frakcije i strani interesi destabilizuju Irak i ceo region, rekao je papa u govoru u predsedničkoj palati. Irak je pretrpeo katastrofalne posledice ratova, terorizma i lokalnih fundamentalističkih grupa koje nisu sposobne da prihvate mirnu koenzistenciju različitih etničkih i verskih zajednica, dodao je.

U susretu sa vernicima, biskupima i sveštenstvom u Katedrali Gospe našeg spasa u Bagdadu, papa je podsetio na stradanje "naše braće i sestara, koji su ovde platili krajnju cenu svoje vernosti gospodu i njegovoj crkvi" i istakao da su "njihove smrti snažan podsetnik da podsticanje rata, mržnje, nasilja ili prolivanja krvi nisu u skladu sa autentičnim verskim učenjima". Kako podseća portal Vatikan njuz, 2010. godine je u toj katedrali u terorističkom napadu ubijeno 48 vernika, uključujući žene, decu i dva sveštenika, a postupak njihove kanonizacije je u toku.

Papa je naglasio da je potrebno ostaviti po strani svaku vrstu takmičenja i formirati "zajednicu braće i sestara koji prihvataju i brinu jedni o drugima", da je bratska unija u svetu "fragmentirana i često rastrzana podelama", te da napori za izgradnju "mostova između eklecijalnih, parohijskih i eparhijskih zajednica i institucija" mogu dovesti do "plodnog odgovora na Isusovu molitvu da sve može biti jedno", navodi Vatikan njuz. 

Hrišćanska zajednica u Iraku je jedna od najstarijih na svetu, a za samo dve decenije je sa 1,5 miliona spala na 300.000, navodi Rojters.

Pontifeks će se u subotu sastati sa šiitskim Ajatolahom Alijem al-Sistanijem u Najafu, što je događaj kome se ne može naći pandan. (kraj) dep

 

 

 

Share: