Zabrinutost zbog retorike

23:20 27. 04. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

SARAJEVO - Visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsednik Evropske komisije Đuzep Borelj izrazio je danas zabrinutost zbog sve češće nacionalističke i retorike podela u zemlji, tokom razgovora putem video linka sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Borelj je apelovao na članove Predsedništva da se uključe u međusobni dijalog i da podstiču okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, kroz smanjenje političkih tenzija i promicanje pomirenja, prenosi Radio slobodna Evropa.

U saopštenju iz Delegacije EU navodi se da je Borelj pozvao članove Predsedništva da iskoriste priliku u ovoj neizbornoj godini kako bi pokazali konkretan napredak u sprovođenju ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, posebno naglašavajući izborne i ustavne reforme te unapređenje vladavine prava.

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine su naglasili da je u procesu realizacije 14 preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u EU "obaveza svih nivoa vlasti da se pojačaju napori kako bi se provele reforme koje će poboljšati kvalitet života svih građana u BiH". (kraj) lj/dpv

Share: