Osuda napada na KRIK

21:05 24. 07. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Evropska unija osuđuje sve vrste napada ili pretnji novinarima, poručila je portparolka Evropske komisije Ana Pisonero u odgovoru Glasu Amerike povodom klevetničke kampanje na čijem udaru se u Srbiji našla Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Ključno je da novinari mogu obavljati posao bez pretnji nasiljem, uznemiravanja i zastrašivanja, kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama, a nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, istakla je u svom odgovoru Glasu Amerike Pisonero, dodajući da EU pozdravlja do sada preduzete korake za zaštitu novinara.

Pisonero je precizirala da misli na uspostavljanja Radne grupe za bezbednost novinara i dvadesetčetvoročasovne telefonske linije za prijavu napada ili pritisaka na novinare, dodavši da EU očekuje da Srbija stvori okruženje u kome se nesmetano može primenjivati sloboda izražavanja i brzo primeniti akcioni plan nove medijske strategije. (kraj) is/dpv

Share: