Helikopteri RS u Jablanici

19:14 16. 08. 2021. FoNet | Jasmina Džabić

BANJALUKA - Dva helikoptera iz Republike Srpske (RS) angažovana su na gašenju požara u Јablanici u Federaciji BIH, javlja RT RS.

Helikopteri su stigli na područje Јablanice i u toku su pripreme za gašenje požara. Koristi se vodozahvat Јablaničkog jezera za gašenje požara, a pripadnici Federalne uprave civilne zaštite obezbedili su sve što je potrebno u pripremi gašenja požara iz vazduha.

"Federalna uprava civilne zaštite uputila nam je zahtev za angažovanje helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske za gašenje požara na području Јablanice i uputili smo dva helikoptera. Oba helikoptera su krenula prema navedenoj lokaciji i odmah ćemo krenuti sa gašenjem požara", rekao je za RT RS direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

Kako je javila Anadolija, zahtev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga BiH, jer član Predsedništva BiH Milorad Dodik ne želi da da saglasnost za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH, zbog odluke Narodne skupštine RS da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH zbog nametnutog Zakona o zabrani negiranja genocida. (kraj) lj/nm

Share: