Poštovaćemo prava žena!

21:22 17. 08. 2021. FoNet/AP | Velimir Ilić

KABUL - Talibani su u Kabulu saopštili da žele mirne odnose s ostalim državama i da će poštovati ​​prava žena unutar okvira islamskog prava i šerijatskog zakona, javljaju zapadni mediji.

"Ne želimo nikakve unutrašnje ili spoljne neprijatelje", rekao je glavni portparol talibanskog pokreta Zabihulah Mudžahid na prvoj zvaničnoj konferenciji za medije koju su talibani održali posle zauzimanja Kabula.

On je, prema izveštaju Rojtersa, naglasio da će žene moći da rade i obrazuju se, kao i da će "biti vrlo aktivne u društvu, ali u okvirima šerijatskog zakona".

"Oprostili smo svima onima koji su se borili protiv nas. Animozitetima je došao kraj. Ne želimo da imamo problema s međunarodnom zajednicom", izvestio je s konferencije talibana "US Tudej".

Rojters navodi i da je glavni portparol rekao da talibani neće tražiti odmazdu protiv bivših vojnika i članova vlade koju podržava Zapad. Kako je rekao, taj pokret odobrava amnestiju za bivše vojnike avganistanske vlade, kao i za saradnike i prevodioce koji su radili za savezničke snage i međunarodne organizacije. (kraj) vip/nm

Share: