Na Cetinje autobusima

23:38 25. 08. 2021. FoNet

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikije pozvao je sve vernike koji žele da prisustvuju ustoličenju na Cetinju da doputuju autobusima, zbog malog prostora za parking i zbog bezbednosne situacije, kao i da ponesu dokaz o vakcinaciji ili negativan test na kovid.

Kako prenosi podgorički Dan, otac Slobodan Zeković je preporuke Odbora za ustoličenje saopštio posle liturgije u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru i rekao da, kad je reč o odlasku na Cetinje, mitropolit apeluje "da se... dolazi autobusima, a prevoz će biti organizovan u svakom gradu".

Dodao je da je prostor za parkiranje obezbeđen i da će zbog bezbednosne situacije "brojne ulice biti zatvorene".

"Tako će lakše biti da se sprovede organizacija i manje će se gužve napraviti. Dakle, preporuke su da se ide sa organizovanim prevozom, a ko hoće može da ide i u privatnoj režiji", pojasnio je Zeković i poručio da je mitropolit Joanikije pozvao na maksimalno poštovanje protivepidemijskih mera Instiuta za javno zdravlje.

"Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativan antigenski test ili potvrdu o preležanom (korona) virusu".

Zeković je naveo da će prostor na kome će biti organizovano ustoličenje bite ograđen i pod policijskom prismotrom. 

Pozvao je vernike da se ne osvrću na, kako je rekao, "poruke ekstremista i politički ostrašćenih ljudi" koji ovih dana dižu buku oko ustoličenja, što je ocenio kao "odraz njihove nemoći".

Patrijarh Porfirije doći će u Podgoricu 4. septembra sa svetim arhijerejima SPC, a protokol predviđa svečani doček u Hramu Hristovog vaskrsenja. Patrijarh će ustoličiti novog mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru 5. septembra. (kraj) dep

Share: