Tri zaheva vlastima

19:36 02. 10. 2021. FoNet

BANJALUKA - Opozicione stranke u Republici Srpskoj organizovale su večeras na Trgu Krajine u Banjaluci protest pod nazivom "Stop gušenju! Za slobodnu Srpsku", zbog koruptivnih radnji aktuelne vlasti i gušenja medijskih sloboda.

Vlastima su upućena tri zahteva: da BN televizija nastavi sa radom, da tužilaštvo procesuira aktere afere "Kiseonik" i drugih afera, a da ostavke podnesu ministar zdravlja Alen Šeranić, direktor UKC Banjaluka Vlado Đajić i svi direktori zdravstvenih institucija.

Proteste predvode Srpska demokratska stranka (SDS), Partija demokratskog progresa (PDP), Demokratski narodni savez (DNS), Socijalistička partija Srpske (SPS), kao i lider pokreta Pravda i red Nebojša Vukanović. 

Povod za protest, prema navodima iz opozicije, je pokušaj umanjenja medijskih sloboda gašenjem medija sa kritičkim odnosnom prema vlasti u RS, poput BN TV, pod plaštom obaveze Bosne i Hercegovine da ugasi jednom broju komercijalnih televizija analogni signal, javio je Radio slobodna Evropa (RSE). (kraj) is/dep/dpv

Share: