Kolektivni paket sankcija

22:37 22. 02. 2022. FoNet | Desk

PARIZ - Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Kanada usaglasile su paket sankcija protiv Rusije, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost Đozep Borelj povodom jučerašnje odluke o priznanju nezavisnosti samoproglašenih republika na istoku Ukrajine.

Na konferenciji za novinare posle vanrednog sastanka ministra spoljnih poslova članica EU, Borelj je naglasio da je postignuta saglasnost između svih 27 članica EU i instutucija EU, "posle mnogo sati pregovora", o paketu sankcija prema Rusiji.

"Ovaj paket će pogoditi Rusiju, i pogodiće je mnogo. Mi smo to uradili uz strogu koordinaciju sa našim partnerima Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Kanadom", naveo je Borelj, ističući da je sa pomenutim partnerima bio "u bliskom kontaktu ovih sati".

Kako je rekao, postignuta je saglasnost o sankcionisanju 351. člana ruske državne Dume, "koji su izglasali ovo kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine". (kraj) vip/dep/dpv

Share: